Se Kommunals svar på våra krav här

Kampanjen www.25-40.se

Kampanjen 25-40.se bygger på att vi avser att den lägsta grundlön för Sveriges brandmän skall vara minst 25.000 kr i månaden.

Samt att även vi får maximalt 40 timmars arbetsvecka

.............................................................................................................................

Lönen

I dag har en brandman från ca 17.000 kronor i grundlön. Brandmännens Riksförbund Avdelning Stockholm tycker att en rimlig minimilön skall vara minst 25.000 kronor, utan tillägg för t. ex obekväm arbetstid.

Lönen skall vara en grundlön för det normala arbetet inom räddningstjänst, det vill säga insatser föranledda av bestämmelserna i gällande
"Lag om skydd mot olyckor (2003:778)", ingenting annat!!

Övriga arbetsuppgifter eller särskilda kompetenser skall lönesättas med individuella lönetillägg, t.ex. arbetsledande uppgifter, vattendykare, sjukvårdslarm, service av brandsläckare etc.


Nu är det upp till bevis, både från Kommunalarbetareförbundet och våra arbetsgivare, kampanjen "www.25-40.se" har börjat!!!

............................................................................................................................

Arbetstiden

Redan i slutet av 1800-talet krigade arbetarrörelsen för 8 timmars arbetsdag.

En ny lag om 8 timmars arbetsdag antogs av riksdagen 1919, och trädde i kraft den 1 januari 1920.

Nu tycker vi att den även skall gälla för Sveriges brandmän.

I dag arbetar brandmännen mellan 42 -48 timmar i veckan, man arbetar i ett rullande schema, oavsett jul, påsk, midsommar, jul eller nyår. Detta innebär att brandmännen befinner sig på sitt arbete mellan 5 - 10 veckor mer än andra som arbetar 38 timmar i veckan, samt är hemifrån familjen varannan storhelg!

På grund av att beredskapen alltid måste finnas så innebär detta att t.ex sommarsemester i juli hör till undantagsfallen, i bästa fall blir det 4 veckor under juni - augusti, inte sällan hamnar semestern även under maj och september.

Detta beror på att Sveriges räddningstjänster består av de minsta styrkorna i Europa, det finns helt enkelt inte utrymme för semestrar, sjukdomar eller föräldraledigheter under sommarn.

Detta resulterar i sin tur att om någon brandman vill ta ut föräldraledighet under sommaren så måste någon annan arbeta övertid, eller få en sämre semester.

Nu tycker vi att det är dags att ta Sveriges brandmän på allvar, detta gäller inte bara Kommunal, det gäller i högsta grad även våra politiker i "Sveriges kommuner och landsting"


Som sagt:

25-40


.............................................................................................................................